Ik heb Herpes

door | november 22, 2020

Het hebben van een geslachtsziekte kan eng zijn. Weet je wat nog enger is? Het stigma dat daarbij hoort.

Eigenlijk weet ik dat niet. Maar wat was je eerste gedachte? Is jouw mening over mij veranderd? Ik vraag het omdat dit een zeer reële situatie is waar velen elke dag mee te maken hebben. Laten we het over stigma hebben.

Laat ik beginnen met een snel verhaal dat mij is overkomen. Ongeveer 30 jaar geleden werkte ik als crisisadviseur voor de HIV/AIDS gemeenschap. En terwijl veel van mijn klanten hadden verschillende gezondheidsproblemen en co-optredende aandoeningen, het leek alsof zo veel mensen wilden weten hoe het was om te werken met iemand met aids? Hoewel het waar is dat ik het AIDS-tijdperk in de late ‘late ’80’s begin jaren ’90, toen we nog steeds geleerd over transmissie en pathologie, was er een stigma aan verbonden dat bang, overstuur, en ronduit overstuur sommige mensen. Ik herinner me een AIDS-mars in Washington DC, er was een kerk groep er schreeuwen de smerigste dingen voor ons als we vreedzaam marcheerden. Ik denk dat het toen was dat ik besefte hoe sterk het stigma was.

Maar op een dag vroeg een goede vriend van me of we samen konden lunchen. Toen ik altijd uit voor een maaltijd was, accepteerde ik hun uitnodiging. Ik kon zien dat iets moeilijk was in hun hoofd. Nadat we onze tafel hadden, zeiden ze dat ze me iets moesten vertellen. Ik heb me voorbereid op erger. Het was op dat moment bleek dat ze Herpes hadden. Zonder aarzeling, was mijn antwoord… A? Ze zeiden: “Dat is het.” Ik ademde het gevoel van re-ervaren. Wist ik niet waar ze vandaan kwamen? Ze legden me uit dat ze het al een tijdje droegen, en ze waren bang dat ze zouden worden veroordeeld. Het enige waar ik aan kon denken en zeggen was: “Je weet dat ik al tien jaar een hiv/aids-counselor ben. Waarom denk je dat ik je zou veroordelen?

Wat me het meest verbaasde is hoe klein ze zich voelden. Het feit dat de bevolking die ik diende was (op het moment} beschouwd als een outcast als een verslaving bevolking, schokte me dat ze dachten Dat Herpes zou leiden tot oordeel van mijn kant. Het is niet gebeurd. Dit opent echter de ogen voor het stigma en het oordeel van mensen die deze ziekten delen om zich dagelijks te voelen.

Wij zijn een cultuur van schuld, wijzende vingers en schaamte. We kijken niet naar iemand met kanker en we oordelen niet. Zelfs wij niet als iemand epilepsie heeft. Maar als het gaat om verslaving, soa’s en zelfs obesitas, meningen lijken te veranderen. Het is bijna alsof deze mensen geen sympathie verdienen.

Een paar jaar geleden maakte ik deel uit van een groep bedrijven die methadon moesten leveren aan verslaafden in hun omgeving. Het was een mobiel methadoncentrum. Ik werd geïnterviewd in een van de lokale kranten en werd gevraagd door het personeel kapelaan, “Wat was mijn plan om deze mensen te bekeren?” Mijn eerste gedachte was “Deze mensen?”. Ik beet op mijn tong en zei: “Ik ben hier niet om ze te bekeren. Ik ben hier om van ze te houden.” Ik weet niet zeker waarom we de behoefte voelen om mensen te bekeren, schaamte of te beoordelen die hulp nodig hebben.

Ik denk dat weg te nemen van mijn ervaring is dat mensen ziek worden. Sommige per ongeluk, en zoals sommigen zouden zeggen van hun eigen wil. Er gebeuren slechte dingen. En soms gebeuren er vreselijke dingen. Stigma en oordeel spelen geen rol in genezing of gedragsverandering voor goed. Als ik terugdenk aan toen mijn vriend bang was om me over Herpes te vertellen, ook al wist hij wat ik voor de kost had gedaan, maakte hij het echt voor me. Ziek zijn is eng. Ziek zijn en beoordeeld worden is ronduit eng.

We kunnen het beter doen. We moeten beter worden. Geestelijke gezondheid, verslaving, obesitas of aids, we hebben de macht om een omgeving te creëren die genezing bevordert. Want op geen enkel moment in mijn 30 plus jaren van werken in de geestelijke gezondheidszorg heb ik ooit getuige geweest van iemand die gezonde veranderingen als gevolg van het oordeel. Acceptatie, onderwijs en compassie effenen de weg voor verandering, gezondheid en herstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *